Tento text se zaměřuje na průmyslovou
výrobu pálených cihel, kterou lze datovat od přibližně poloviny 19. století.
Do té doby se cihly pracně pálily ve všemožných, nevelkých a energeticky
náročných zařízeních, významný přelom nastal až v
roce 1858, kdy byl udělen patent F. E. Hoffmannovi za kruhovou pec.
Prof. Haškovec v roce 1901 píše: "V cihlářství, jež sahá do
nejdávnějších dob, způsobil vynález kruhovky tak ohromných změn, že
podobných nenajde se v žádném jiném odvětví průmyslové práce." Kruhovka byla geniálním
vynálezem své doby, což potvrzují i slova profesora fyziky v Berlíně
pana Magnuse: "Nevím, co by se dalo z vědeckého hlediska na tomto
zařízení zlepšit."
A právě o kruhovkách tu
bude řeč.
Níže uvedený text nemá ambice ukázat a
popsat přesně vše, co souvisí s výrobou cihel. A to už nejen proto, že
třeba taková 100 let stará kniha Modern Brickmaking (Londýn, 1911)
popisuje tento proces na 500 stranách. Tu je snaha sepsat základní
principy moderního způsobu výroby cihel (slovo "moderní" je nutné brát v
pohledu 19. a 20. století), které jsme pochytili jednak v terénu při
prohlídkách mnoha desítek cihelen (až na jednu cihelnu byly bohužel
všechny nefunkční) a jednak studiem rozličné literatury. Jinak funkčních
kruhovek nalezneme u nás velmi málo, nám jsou známy v ČR jen dvě.
Nejprve něco v krátkosti o
cihle. Jako první vznikla cihla nepálená (a že se používá dodnes),
pálená cihla se datuje do třetího tisíciletí před naším letopočtem. V
17. století byl vynalezen stroj na ražení cihel a konečně v 18. století
se objevuje normalizovaná cihla, která měla v českých zemích rozměry 65 x 140 x 290
mm (a má je i v současné době). Dá se říci, že pálená cihla byla
luxusním zbožím, levnějším a velmi častým stavivem byly cihly nepálené a
jiné regionálně dostupné různé materiály, kterých bylo v místě dostatek
(dřevo, žula, pískovec, břidlice, aj.).
Proces výroby je ve
stručnosti tento: hlína se
natěží, zpracuje, vytvaruje, vysuší a vypálí. Jednoduše se to sice
řekne, ale byl to kumšt.
Těžba primární suroviny
Cihlářská hlína je zemina sprašového nebo
sedimentárního původu, která je jemnozrnná a dobře tak váže vodu - je to
tedy směs jílovitých nerostů, křemenného písku a jiných materiálů.
Jednoduše řečeno musí hlína společně s vodou tvořit plastickou hmotu a
po vysušení držet tvar a mít určitou pevnost. A mít dobrou hlínu a
případně si ji upravit tak, aby se dala vhodně použít, chtělo mít dostatek umu. Pokud byla hlína moc
plastická, tak špatně schla, při sušení se snadnou deformovala a
praskala. Pokud byla zase málo plastická, tak se cihla z této hlíny
nesnadno formovala a vysušený výrobek byl křehký a málo pevný. Jelikož u
každé cihelny byla v hliništi trochu jiná hlína, tak staří mistři si
museli umět poradit a připravit správně hlínu. Snížit plastičnost
například šlo odležením, kdy se částečky hlíny časem rozdrobovaly,
zvýšit plastičnost šlo zase přidáním ostřiv.
Hlína se nejčastěji těžila
v místě cihelny (resp. cihelny vznikaly v místě s vhodnou surovinou, nám
známou výjimkou je cihelna v areálu bývalé Vojtěšské huti (Kladno), kde
sice suroviny dostupné nebyly, ale zase bylo na dosah odbytiště
šamotových cihel - vysoké pece). Ta správná hlína se nachází zpravidla
až pod horní zvětralou (úrodnou) vrstvou. Tato horní vrstva se
tedy musela vždy prvně sejmout. Hlína se v hliništi pak buď kopala ručně, nebo moderněji korečkovými,
či jinými rypadly.
Doprava hlíny k cihelně byla různá dle
lokálních podmínek. Hlínu mohly dopravovat jednak povozy (spíše pro malé
cihelny), mezi ty lepší způsoby se řadila doprava vozíky po
úzkorozchodných tratích, nebo po dopravních pásech. Pro vzdálenější
ložiska přicházela vhod lanovka.
Po dovezení hlíny z hliniště pak bylo vždy
dobré, aby se před vlastní výrobou nechala vytěžená hlína pár
měsíců uležet (a nejlépe přes zimu). Takto uzrálá hlína pak vykazovala během sušení menší smršťování.
Výroba cihly
Hlína se řádně promíchala
s vodou a mohly se
začít dělat cihly. Lehce se to napíše - smísit hlínu a vodu - ale při
denní produkci tisíců cihel si představme ty tuny míchané hlíny, takže
zvláště při ruční práci to žádná legrace jistě nebyla.
Dle různých zdrojů se mohly přidávat do
směsi i další příměsi - popílek, piliny, písek, aj. Každá cihelna měla
svoji recepturu, cihly se tak mohly svým složením lišit.
Asi nejjednodušším (a také nejpracnějším)
způsobem, jak dělat cihly, bylo ruční (nebo nožní - tedy bosýma nohama)
dusání do dřevěných, nebo železných forem (rámů). Rám se pak odstranil a
zůstala vytvarovaná cihla (forma byla zpravidla pro jednu až dvě cihly).
Moderním způsobem pak bylo strojní lisování nebo tažení cihel. Jeden ze
způsobů je vytlačení přes matrici "nekonečně" dlouhý polotovar, který se
pak jen příčně rozřezal na jednotlivé cihly.
Dělník, který hnětl hlínu
a dělal cihly, se říkalo štokař. Při práci 14-16 hodin denně (ruský zdroj
informace) vyrobil štokař denně 250 - 300 cihel.
Sušení
Než cihla putovala do pece, bylo ji třeba
zbavit nadměrné vody, tzn. vysušit na minimální obsah vlhkosti.
Kdyby se vypálila cihla mokrá, tak by nesnesla poměrně rychlý nárůst
vypalovací teploty a cihla by popraskala. A navíc by cihla neměla ani
dostatečnou pevnost k tomu, aby držela tvar, když se cihly naskládají do
pece v řadách nad sebou.
K sušení cihel sloužily sušárny, kam se
cihly dopravily poskládané v řadách na fošnách, nebo roštech. Jistě
nejlevnějším, ale zase nejpomalejším způsobem bylo přirozené sušení
okolní atmosférou. To šlo ale používat pouze v sezónních cihelnách a
proces byl víceméně neregulovatelný. Aby jimi proudil vzduch, tak
nejlepší bylo postavit sušárnu na nejvyšším místě bez překážek tak, aby
mohl vítr proudit. Proto se zřizovaly spíše sušárny, kam se
vháněl teplý vzduch. Teplo se vyrobilo buď v kotelně (parním strojem),
nebo se využilo odpadní teplo z pece. V tomto ideálním případě (teplo je
vlastně zdarma) byla sušárna zřízena v prostorech nad pecí tak, aby
nebyly zbytečně dlouhé rozvody. K sušení takto navíc přispívalo i sálavé
teplo z pece.
A po vysušení mohly cihly konečně putovat
do pece k vypálení.
Vypalování
Původní Hoffmannova pec měla kruhový
půdorys a komín byl v centrální části. Takováto pec je nám v českých
zemích známa jenom v obci Hrušová (okres Ústí nad Orlicí), byla kulturní
památkou, ale i tak byla v sedmdesátých letech 20. století zbořena. Všechny
kruhovky tak u nás mají
tvar oválný (Hoffmannův patentovaný princip je ale stále stejný). Dle
našeho úsudku vznikl oválný tvar kvůli navyšování kapacity pece, resp.
navyšování počtu komor. Kdybychom chtěli zvyšovat počet komor u
kruhového půdorysu, tak nám poroste významně průměr půdorysu cihelny,
což není jistě žádoucí. Při oválném tvaru se toto stát nemohlo. Publikace The clayworker's hand-book z
roku 1921 se zmiňuje, že Hoffmannovy pece s kruhovým půdorysem se již
nové nestaví, a že jsou plně nahrazeny kruhovkami oválnými. I když pec
už nebyla kruhová, tak název kruhovka zůstal, neb měl spíše reflektovat
technologický postup kontinuálního (cyklického) vypalování.
Hoffmannova kruhovka - Hrušová (dobová
fotografie, převzato z Registru VCPD FA ČVUT)
Kruhovky vypadaly různě, ty menší byly jednopodlažní s půdou, kdy v
přízemí byla pec a na ní byl zastřešený půdní prostor. Jiné kruhovky
měly nad sebou několik dalších pater, které sloužily k sušení cihel. Kruhová pec
bývala vždy řešena jako zaklenutá chodba o výšce běžně do cca 3 metrů a šířce
do cca 4-5 metrů.
Hoffmannova pec s kruhovým půdorysem měla
mít alespoň 14 komor (délka pece 51 metrů). Praxe ukázala, že lepších výsledků se dosahuje při délce
pece až 70 metrů. V začátcích mívala pec jen 8 až 12 komor, ale to nestačilo
k dosažení nejlepších výsledků z hlediska předehřevu a výpalu cihel. Slovo "komora" iniciuje
spíše nějaký uzavřený prostor, ale v našem významu to je imaginární prostor v kruhové peci, ke kterému přísluší jeden vstupní
(manipulační) otvor, a do kterého se navezou cihly pro jednu etapu
výpalu. Šířka komory (a tedy rozestup manipulačních otvorů) bývá
zpravidla 4 až 5 metrů.
Schéma kruhovky se 14ti
komorami (půdorys a řez)
Kapacita pece nešla navyšovat donekonečna,
při překročení určitého množství komor (cca 20) nemusí být již výpal
efektivní. Proto se buď pálilo tzv. na dva ohně, nebo bylo v cihelně vybudováno vícero kruhových pecí
nezávislých na sobě.
Často byly vedle sebe schované v jedné hmotě cihelny, takže při pohledu
zvenku nebylo na první pohled patrno, že budova skrývá pece 2 (tak je to například v České Třebové).
Dobová literatura uvádí
následující nejvýznamnější nevýhody kruhovek:
- vysoké pořizovací
náklady,
- návratnost byla po
vypálení 6 až 10ti milionů cihel (což mohlo být i během pár let),
- pokud někdo požadoval
speciální cihly, pak by jich muselo být hodně, aby se to vyplatilo,
- firmě s produkcí do 0,5
milionu cihel ročně se pec s kontinuálním výpalem nevyplatí.
A pár hlavních výhod:
- mnohem menší spotřeba
paliva (až o 70%),
- bylo možno efektivně
využívat odpadního tepla pece,
- výroba je díky
kontinuálnímu výpalu plynulá.
Doprava cihel do komory a z ní byla jak
manuální, tak i mechanizovaná - pomocí kolejových vozíků, které byly
ručně tlačeny. Pro zatočení vozíku do pece posloužila speciální točna,
ze které vběhly do pece přenosné kolejnice. Točna a mobilní kolejnice se vždy
společně umístily k aktuální komoře, kde bylo třeba navézt nebo vyvézt
cihly.
Proces kontinuálního
výpalu v kruhové peci je následující:
Všechny manipulační otvory
do pece jsou provizorně zazděny, kromě těch, které přísluší komorám, kde
se zrovna palivo vyváží, zaváží a komorám mezi nimi (pokud nějaké jsou).
Manipulačním otvorem se
zaváží cihly a skládají se dle předem určeného řádu.
Vše muselo být seskládáno tak, aby žár a vzduch mohl proudit rovnoměrně
a všechny cihly tak byly akorátně vypáleny. Existovaly různé typy
skládek cihel (německá, rovná, ukrajinská, aj.) a různé skládání cihel
do tzv. sypákových roštů, na které dopadalo sypáky palivo a rošt měl za
úkol palivo zadržet a umožnit mu shoření. Způsob vyskládání cihel v
sypákovém roštu závisel velmi na použitém typu paliva.
Po zavezení cihel byla
chodba pece příčně přehrazena papírovou stěnou a zazdil se vstup do
komory. Jak taková papírová stěna vypadala, netušíme, v životě jsme ji
neviděli na vlastní oči. Jeden německý zdroj uvádí, že se jednalo o
"tlustý voskovaný papír". Princip je ale zřejmý. Stěna měla po
dobu potřebnou těsnit, resp. bránit pronikání studeného vzduchu vstupním
otvorem a až nastal její čas, tak měla po vzrůstu teploty shořet (viz
dále).
Mezitím na opačné straně
pece probíhá výpal (při teplotě až 1000°C). Palič dává příkaz dělníkům kde a kolik
nasypat uhlí skrze sypáky v místa, kde má oheň hořet. Potřebný vzduch k
hoření se přivádí tahem komína (nebo moderněji pomocí přídatného
ventilátoru) z otevřeného manipulačního otvoru komory, kde jsou cihly
již vypáleny a vyvážejí se. Každá komora má příslušný odtahový kouřový
kanál, kterýmžto se reguluje odtah spalin a který vedl spaliny do
centrálního kouřovodu a odtud pak přímo do komína. Takže venkovní vzduch
prochází komorami s vypálenými cihlami a ochlazuje je, pak přijde vzduch
do komory s výpalem a horké spaliny pokračují stále ve směru tahu komína
přes čerstvé cihly, které jsou tímto předehřívány a v poslední komoře,
která je již zavezena a zazděna je otevřen odtah spalin.
No a po vypálení jedné
komory a vyvezení protilehlé se celý cyklus posunuje o jednu komoru.
Žárové pásmo postupuje, shoří papírová stěna, zavře se minulý kouřový
kanál a otevře se ten následující.
Je to tedy geniální způsob
- jednak tah komína urychluje chlazení vypálených cihel, spaliny zase
pomáhají předehřát vysušené cihly a celý výpal je tak urychlen, a to
současně za menší spotřeby paliva než bylo u jiných pecí bez
kontinuálního výpalu. Navíc se teplo ze spalin dalo využít dále v
sušárně cihel.
Jakost vypálených cihel
závisela ve značné míře na způsobu a přesnosti provedení skládky sušených
cihel v peci. Tato práce vyžadovala velmi odpovědné, přesné a promyšlené
provedení závislé mimo jiné na použitém palivu.
Zde pár číselných
informací:
- do jednoho kubíku skládky
se vejde 250- 300 ks cihel (tzn. cihly tvoří 2/3 až 4/5 objemu skládky),
- jedna standardně veliká
komora obsáhne kolem 10 - 30 tisíc kusů cihel,
- spotřeba 120-180 kg uhlí
na 1000 ks cihel.
Příklad - proces u 14ti komorové
kruhovky mohl být následující:
- komora 1 je plněna
surovými cihlami,
- komora 2 obsahuje
vypálené a zchlazené cihly, které se vyváží,
- komora 3, 4, 5 a 6
obsahuje vypálené cihly, které se ochlazují přívodním vzduchem,
- komora 7, 8 a 9 je v
plném ohni, cihly se vypalují,
- komora 10, 11, 12 a 13
obsahuje surové cihly, které se předehřívají,
- komora 14 je volná.
Celý proces se posunuje
zpravidla rychlostí o jednu komoru za jeden den.
Kruhovky byly vždy
zastřešeny - střecha nejen vytvářela dobré podmínky pro dělníky, ale
pomáhala udržovat palivo a vršek pece v suchu.
Cihelny sloužily v
minulosti i jiným účelům. Sušila se zde řepa a chrást, někde kruhovka
sloužila k pálení vápna. Funkční pec šla také kuriózně využít jako
opékač brambor. Ty se navlékly na delší drát, otevřel se sypák do komory
s tou správnou teplotou, drát se tam spustil a za chvíli byly brambory
upečené.
Dnes se pro výrobu cihel
(a jiných keramických výrobků) používají pece tunelové - princip je obrácený, než u kruhovek - oheň šlehá na
jednom místě a vypalovaný výrobek se pohybuje po kolejnicích na vozíku.
Na našem území byly stovky cihelen, skoro
každá větší vesnice měla svoji vlastní. Mnoho cihelen již neexistuje,
mnoho jich opuštěně chátrá, po některých zbyla jen torza na opuštěných
místech - často jsou to jen komíny a jejich podstavce, které nalezneme
třeba v místech, kde bychom to nečekali - např. ruiny cihelny s komínem
uprostřed lesa v Olešovicích, nebo na Samotách u Chomutova. Existuje ještě pár cihelen, kde tento
nekonečný proces byl přerušen náhlým zastavením provozu fabriky. V
komorách pece tak nalezneme ještě nevypálené cihly (ty vypálené stihla
fabrika buď prodat, nebo si je někdo pak odvezl domů). A někde
nalezneme kruhovku přestavěnou třeba na obchod (Nový Bydžov), střelnici,
nebo klenutý prostor pecí využívají majitelé jako sklady.
Každopádně ale éra
kruhovek skončila.
Použité zdroje:
- Josef Rudolf Fiala: Kruhovka
- 1. a 2. díl, Brno, Jednota pro zvelebení průmyslu cihlářského, 1926
- Alfred B. Searle: Modern Brickmaking,
Londýn, 1911
- Alfred B. Searle: The clayworker's hand-book:
a manual for all engaged in the manufacture of articles from clay,
Londýn, 1921
- prof. A. Haškovec: Kruhovka,
Časopis pro průmysl chemický č. 12, 1901
- V. V. Sagalatov: Výroba
cihel a tašek, Moskva 1948 (překlad Ing. Vsěvolod Pospíšil, Praha 1952)
- Kolektiv autorů: Technický naučný slovník,
Praha 1962, SNTL
- Ottův slovník naučný, 5.
díl, Praha 1892
- P. G. L. Smith: Notes On
Building Construction,
1979, Rivingtons
- Registr stavebních děl, VCPD FA,
ČVUT v Praze,
http://registr.cvut.cz
- Ferdinand Klika: Adressář
cihelen v Čechách, na Moravě a ve Slezsku (Adressbuch der Ziegelein in Böhmen, Mähren und Schlesien),
časopis Reklama, 1897
- B. Helan: Hospodárné pálení v cihelnách
a vápenicích, nakl. Staviva Brno,1933
- T. Vott: Kruhové pece pro
pálení zboží cihlářského, vápna a cementu, časopis Cement, železo a beton,
1908
srpen 2011
2011 © fabriky.cz
|